• +36 30 2404272

  • Önéletrajz írás és motivációs levél készítés emailcím

Mikor érdemes állást keresnünk?

Önéletrajz írás és motivációs levél blog

A szezonalitás ma már lényegesen kevésbé érezhető a munkapiacon, mint 5 vagy 10 évvel ezelőtt. Azonban tény, hogy az év utolsó három hónapjában megnövekednek az álláshirdetések, és az év eleje is intenzív időszak a munkapiacon.

Hogyan és mikor érdemes munkát keresni?

„Ugyan megfigyelhető, hogy a nyári időszakban vagy az év vége felé lelassulnak a kiválasztási folyamatok, de nem szezonális okokból, hanem a döntéshozók és a HR-esek szabadságolása miatt. A szabadságolások után gyorsabban és határozottabban jelennek meg igények a piacon, de az azért nem mondható, hogy az év többi részében uborkaszezon lenne” – mondja Simonyiné Tóth Judit fejvadász, aki hozzátette a nyaraló szezonnak véget vető iskolakezdés ilyen szempontból jót tesz az álláskeresőkkel.

„Komolyabb szezonalitás inkább az alacsonyabb beosztással járó pozíciókban és olyan iparágakban érezhető, mint a turizmus, a vendéglátás, az építőipar vagy a termelő szektor. Ezeken a területeken előre terveznek csúcsszezonokat, és erre keresnek embereket. A vezetői pozíciókban egyértelműen a management döntése alapján nyílnak pozíciók, illetve a beruházások ütemezése, a fejlesztések és adott esetben a vezetők változása - CEO, regionális vezetők - befolyásolják és határozzák meg a felvételek időbeli alakulását” –tette hozzá.

Simonyiné Tóth Judit úgy látja, noha nincsenek drasztikus szezonális csúcsok, ha egy álláskereső figyel a részletekre és jól időzíti a váltást, sokat tehet a siker érdekében.

Mikor érdemes állást keresnünk?

  • Ősszel, a döntéshozók, cégvezetők visszatérésével felgyorsulhatnak a nyáron lassabb felvételi folyamatok.
  • A felsővezető-kiválasztásban a nyári szabadság után, illetve tavasszal élénkül meg leginkább a munkaerőpiac.
  • Ha célunk egy új szakmai fejlettségi szintre lépni, akkor figyeljük azon vállalatoknál a híreket, kommunikációt, amelyek számunkra érdekesek, s így időben értesülhetünk a változtatási szándékról, időben jelentkezhetünk.
  • Az olyan iparágakban, ahol jelentős a szezonalitás (pl. kereskedelem, turizmus), általában mindig van egy felvételi csúcs, hogy mire a szezon elkezdődik, meglegyen az adott létszám, és a munkavállalók már betanítva tudjanak dolgozni. Erre érdemes figyelemmel lenni, és már a szezon előtt keresni, ha jobb eséllyel szeretnénk új munkát találni ilyen területen.
  • Az év eleje, főleg a téli sí-szabadságok után, mindig intenzív időszak a munkaerőpiacon.
forrás: monster