• +36 30 2404272

  • Önéletrajz írás és motivációs levél készítés emailcím

Önéletrajz: erre figyelj!

Önéletrajz írás és motivációs levél blog Önéletrajz: erre figyelj!

Két oldalban hitelesen bemutatkozni nem kis kihívás álláskeresőként. Különösen annak tükrében, hogy a HR átlagosan 10 másodpercet szentel egy-egy CV átfutásának, mielőtt az állásinterjúra érdemesek körébe sorolja a jelentkezőt.

Férjen bele 2 oldalba a CV

Ne feledd, hogy nem regényt vagy értekezést írunk - hanem egy tömör, frappáns, összeszedett, jól áttekinthető önéletrajzot, amellyel átlagosan 10 másodperc alatt kell megragadni a HR-es figyelmét. Ehhez pedig a 2 oldalas terjedelem is bőven elég - ha hosszabb a CV, inkább rövidítsünk, mielőtt elküldenénk.

Mindig pontos adatokat adj meg

Miután elkészült az önéletrajz, nem árt vetni pár pillantást a benne feltüntetett adatokra: például az elérhetőségekre, a mobilszámra, az e-mail címre. Belegondolni sem jó, mi mindent veszíthet az álláskereső, ha véletlenül egy rosszul begépelt, hibás telefonszám vagy hiányos, téves e-mail cím miatt úszik el egy ígéretes álláslehetőség. A HR ideje drága. Nem is fecséreli - ha nem találja a megadott elérhetőségen a jelöltet, az esetek többségében tovább is lép.

Kozmetikázni igen, hazudni nem

Az önmarketing fontos eleme a karrierépítésnek. A jó nevű cégnél vagy nagy nyilvánosságot kapott eseményen (például a budapesti úszó világbajnoskág) önkéntes munkát is meg lehet említeni, mint felelősségteljes feladatot.
Ferdíteni viszont nem érdemes. Például nem ajánlatos vezérigazgatóként bemutatkozni a CV - ben, ha például néhány fős vállalkozást vezetsz, diplomát említeni, ha még 1 év van hátra a végzésig. Tehát ne engedj a kísértésnek. Sokkal kellemetlenebb, ha élesben, állásinterjús helyzetben lepleződik le a füllentés.

Ügyelj a helyesírásra

Még egy, az álláskeresés szempontjából teljesen lényegtelen, semleges online bejegyzés is egetverőn nevetségesnek hat, ha szembeötlő helyesírási hibák éktelenkednek benne. Mennyivel inkább, ha az álláskereső személyes marketinganyaga, CV-je tartalmazza ezeket. Pont a fentiek miatt nézzük / nézessük át akár többször is a önéletrajzot, mielőtt elküldjük! Ha a tartalmi részben érdemben ugyan nem is, a helyesírásban ”Több szem többet lát alapon” hatékony segítség lehet egy egyenes, őszinte, köztudottan jó helyesírású barát, rokon, ismerős, magyartanár.

Ne felejtsd el a pozíciómegjelölést de a hivatkozási számot sem

Sok, egyébként teljesen rendben lévő önéletrajz köthet ki a süllyesztőben csak azért, mert az álláskereső arra már nem figyelt, hogy feltüntesse, melyik meghirdetett állásra is jelentkezik. Ez főként akkor jelenthet gondot, ha egy cég egyszerre több pozíciót is hirdetett vagy épp egy HR-tanácsadó kezel többfajta pozíciót is. Mindig szerepeljen tehát a megpályázott pozíció pontos neve, hivatkozási száma is a pályázati anyagban. Weboldalon, űrlapon való pályázásnál nem szükséges külön megjelölni a pozíciót és a referenciaszámot.

Ne csak egy CV-csatolmányt küldj üres levélben

Ha az állásra e-mailben várja a pályázatot a munkaadó, akkor érdemes megadni a módját a pályázásnak. Legyen az emailben megszólítás, hivatkozás az álláshirdetésre, az önéletrajz csatolmány említése és annak jelzése, hogy várjuk válaszát. Jó fogás, ha ebbe a mondandóba szőjük bele a motivációs levél elemeit (miért pályáztad meg a pozíciót, milyen céljaid vannak, mely erősségeidre építhet a munkaadó).

forrás: monster